De gelukzoeker

 

Dit is een project uit de minor Arts & Humanity. Tijdens deze minor stond de vluchtelingen-problematiek centraal. Hier ontstond een samenwerking met twee medestudenten. Alle drie waren we erg geïnteresseerd in de Westerse privileges.

   

Door middel van paspoorten en een performance in het Humanity House wilden we de verschillen in de wereld en de manier van oordelen van de Nederlandse mensen inzichtelijk en voelbaar maken.

 

Hiernaast zie je de 'vluchtelingen', zij werden lijnrecht tegenover de rest van de 'maatschappij' geplaatst. De 'gelukzoekers' werden na de paspoort controle de zaal uitgestuurd, omdat ze alleen maar kwamen profiteren van onze presentatie.


"De gelukzoeker zit in ons allemaal"

Wij hebben geluk dat we in goede omstandigheden geboren zijn: in een welvarend, veilig Westers land dat ook nog eens gezondheidszorg en scholing biedt.

Hebben we ooit hard moeten werken om in een goed ontwikkeld land geboren te mogen worden? Nee, we hebben hier totaal geen invloed op gehad.

 

Welk recht hebben wij dan om te zeggen dat vluchtelingen/gelukzoekers ‘ONS’ geld en ‘ONZE’ banen inpikken? Waarom hebben wij, toevallig hier geboren, recht op een beter leven?